Heta tips

Här presenteras diverse saker som kan vara intresse som fältbiolog och naturvårdare. Kom gärna med förslag på bra länkar.

 

NACONEX projektet - textböckerna!

Åren 2000 och 2001 genomförde vi tillsammans med partners från NEPCON (Danmark), AVENIR (Frankrike) och Burnham Beeches, London Corporation (Storbritannien) projektet NACONEX. Det genomfördes med stöd från EU-fonden Leonardo da Vinci och hade som främsta uppgift att ge erfarenhetsutbyte mellan naturvårdsarbetare i olika europeiska länder. Ett viktigt resultat av projektet var produktionen av ett antal textböcker i olika aktuella europeiska naturvårdsämnen. Du kan ladda ner de olika artiklarna i dessa textböcker här.

 

Fjärilsinfo från Finland

En imponerande databas med diverse om organismer hittar man på Markku Savelas websida. Den startade ursprungligen som en sida om fjärilar men har successivt vuxit. Fortfarande är dock informationen om fjärilar den mest uttömmande.

 

Checklistor över arter

För arter av olika slag finns numera mycket bra checklistor från ArtDatabankens projekt Dyntaxa.
Diverse listor och annan botanisk information finns att finna på http://www.botany.net/IDB/
För information om botanik i Sverige så rekommenderas Svenska Botaniska Föreningens hemsida.
Massor av intressant om mossor finns på Mossornas Vänners hemsida.

 

Barrträd

En riktigt bra källa till information om världens barrträd finns på den s k Gymnosperm database. En hemsida som man inte blir besviken på!

 

Ubredningskartor - i stort sett allt

Artportalen börjar få allt mer dara i sin databas och man får för många arter en rätt bra uppfattning om arkternas makroutbredning.

 

 

Geografiska uppgifter om natur

Länsstyrelserna tillhandahåller ett stort material (inventeringar, planer, skyddade områden m m.)om natur i landskapet genom sin hemsida om GIS-data från länsstyrelserna. Bara att ladda ner.

 

Nyckelbiotoper - var finns de?

Om du vill se var du har nyckelbiotoper så finns uppgifterna på Skogsstyrelsens hemsida. Här finns också information om naturreservat och biotopskydd i skogen.

 

Vätterbranterna

Östsidan av Vättern präglas av förkastningens stora branter. Geologi, topografi och klimat bidrar här till sällsynt stor biologisk mångfald. Här arbetar Gränna skogsgrupp som ideell kraft för att bevara naturvärdena.

 

Logi i Botaniskt paradis?

Col du Lautaret är ett namn i franska Alperna som får botanister som varit där att sjunka i behagliga drömmar. Den prunkande floran har få motsvarigheter i denna del av Alpkedjan. I grannskapet till ängarna ligger Parc National des Ecrins med toppar som når 4000 m ö h. Några mil österut finns stäppängarna runt Briançon. Bara i departementet Hautes-Alpes räknar man med att det finns över 2400 kärlväxtarter. För dig som vill botanisera i denna sköna del av franska Alperna och kanske träffa andra botanister så kan vi som logi och utgångspunkt för exkurerandet rekommendera värdshuset La Brêche. Det är ett mellanting mellan vandrarhem och hotell, där du får underbar mat och trevligt sällskap. Denna "Gîte de Montagne" som logiformen kallas på franska, ligger i den lilla pittoreska byn Villar d'Arène. Verksamheten drivs av en idéell förening. Lite fakta:

Kapacitet, faciliteter: Plats för 45 gäster i två våningar, fördelade på 5 rum med 2 bäddar, 3 rum med 4 bäddar, och 4 rum med 6 bäddar. Vissa rum har tvättställ och dusch, andra delar på dessa faciliteter våningsvis. Bastu, två trädgårdsterrasser, möjlighet att tvätta kläder, köpa rabattkort till liftar och linbanor, m m finns. La Brêche har öppet hela året och minst två heltidsanställda sörjer för gästernas välmående.

Läge: 35 km från Briançon, 85 km från Grenoble

Adress och telefon:

La Breche
Gîte de Montagne
05 480 Villar d'Arène
Tel: + 33 (0) 4 76 79 92 06
Fax: + 33 (0) 4 76 79 96 05
web: http://www.la-breche.org/
e-post:: infos@la-breche.org

Om ni vill veta mera om floran i trakten så rekommenderas Chas, E. 1994: Atlas de la Flore des Hautes-Alpes, - Conservatoire Botanique National Alpin de Gap-Charance, Conservatoire de Provence et des Alpes du Sud, Parc National des Ecrins. Boken kan beställas från Conservatoire Botanique, domaine de Charance, 05 000 Gap, France.